Facts about NKUA

Όσα δεν ήξερες για το πανεπιστήμιο σου….

Ο κύβος ερρίφθη….Η ιδέα της ίδρυσης πανεπιστημίου στην Ελλάδα, αν και υπήρχε από τον καιρό της Ελληνικής Επανάστασης άρχισε να γίνεται πραγματικότητα στις 14 Απριλίου 1837 με την έκδοση του διατάγματος «Περί συστάσεως του Πανεπιστημίου».

Και εγένετο Πανεπιστήμιο Αθηνών….Τα εγκαίνια δεν άργησαν να γίνουν. To ημερολόγιο έδειχνε 3 Μαΐου του 1837. Το πανεπιστήμιο που είχε μόλις δημιουργηθεί δεν ήταν μόνο το πρώτο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Βαλκανική Χερσόνησο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ένα σπίτι, μια ιστορία... Το Πανεπιστήμιο αρχικά στεγάστηκε κάτω από την Ακρόπολη, στην οδού Θόλου 5 στο σπίτι του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη!

Πιο μικρό δεν γίνεται….Αρχικά ονομάστηκε Οθωνικό ή Οθώνειο Πανεπιστήμιο από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας. Αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά τμήματα – Θεολογία, Νομική, Ιατρική και Φιλοσοφίας –  μόλις 52 φοιτητές και 75 μη εγγεγραμμένους ακροατές, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον αγωνιστές του 1821, δημόσιοι υπάλληλοι ακόμα και μαθητές γυμνασίου.

Τα Προπύλαια…. Περνώντας από την οδό Πανεπιστήμιου σήμερα, ένα από τα κτίρια που τραβούν πάντα την προσοχή σου ακόμα και αν το έχεις παρατηρήσεις χιλιάδες φορές είναι το επιβλητικό Κεντρικό Κτήριο. Είναι καιρός να μάθεις λοιπόν ότι αυτό το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν , θεμελιώθηκε το 1839 και το 1841 το Πανεπιστήμιο Αθηνών μεταφέρθηκε εκεί.  Σίγουρα έχεις βρεθεί έστω και μια φορά μέσα σε αυτό το κτήριο που εντυπωσιάζει με την αισθητική του καθώς εκεί βρίσκεται η αίθουσα που πραγματοποιούνται οι ορκωμοσίες.

Μια αλλαγή….Μόλις το 1932 το Πανεπιστήμιο ονομάστηκε επίσημα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους.

220, 221, 235 προς Πανεπιστημιούπολη….Το 1963 το Ελληνικό Δημόσιο εκχώρησε στο Πανεπιστήμιο μια δασική έκταση που ξεπερνούσε τα 1500 στρέμματα μεταξύ των δήμων Ζωγράφου και Καισαριανής για την ανέγερση της γνωστής -πια- και αγαπημένης Πανεπιστημιούπολης.

Ας μιλήσουν οι αριθμοί…. Σήμερα στο ΕΚΠΑ υπάρχουν 8 σχολές και 33 τμήματα. Ο αριθμός των φοιτητών ξεπερνά τις 100.000. Επίσης έχει πάνω από 1000 άτομα διοικητικό προσωπικό και πάνω από 2000 άτομα απαρτίζουν τους καθηγητές,τους λέκτορες και το λοιπό διδακτικό προσωπικό.  

Πανεπιστήμιο δεν σημαίνει μόνο μαθήματα.…Αλλά και ένα κοινωνικό ”πρόσωπο” που παίρνει πολλές μορφές. Ενδεικτικά από το ΕΚΠΑ έχουν γίνει δράσεις για τους κατοίκους της Μάνδρας μετά τις πλημμύρες που έγιναν το Νοέμβριο του 2017 αλλά και για τους πληγέντες  από τις καταστροφικές φωτιές του Ιουλίου του 2018 ενώ λειτουργεί και φοιτητική ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας με την ονομασία «Αιμοπετάλιο».

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 17 μουσεία…λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως το Μουσείο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής, το Βιβλικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεολογικής Σχολής με εκθέματα που αφορούν τον καθημερινό και θρησκευτικό βίων τον λαών της Βίβλου, το Εγκληματολογικό που ανήκει πάλι στην Ιατρική Σχολή και καταγράφει την ιστορία τους εγκλήματος στον ελληνικό χώρο τον 19ο και το 20ο αιώνα, το Ζωολογικό που ανήκει στο τμήμα Βιολογίας που περιλαμβάνει θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, αμφίβια, ψάρια, θαλάσσια ασπόνδυλα, σαλιγκάρια, έντομα και άλλα ασπόνδυλα από την Ελλάδα και άλλες χώρες, καθώς και ανθρωπολογικά ευρήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *