5+1 inspiring TED talks

—Άγχος και στρες. Συναισθήματα που όλοι έχουμε νιώσει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε κάποια φάση της ζωής μας. Πως θα μπορούσαμε όμως, αυτά τα συναισθήματα να γίνουν «φίλοι» μας και όχι εχθροί μας; Σύμφωνα με την ψυχολόγο Κέλλυ ΜακΓκόνιγκαλ υπάρχουν δύο τρόποι για να το επιτύχουμε αυτό και είναι εξαιρετικά απλοί.

—Πόσες φορές δεν έχουμε πει, στον εαυτό μας και στους άλλους πως «η προσπάθεια μετράει;». Και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι βρισκόμαστε συνεχώς σε μια φάση προσπάθειας για να επιτύχουμε το καλύτερο σε διάφορους τομείς της ζωής μας όπως στη σχολή, στην δουλειά, στις προσωπικές σχέσεις. Τι γίνεται, όμως, όταν προσπαθούμε αλλά ότι και να κάνουμε δεν πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα; O learning expert Εντουάρντο Μπρικένιο εξηγεί με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να βελτιωθούμε σε τομείς της ζωής μας που μας ενδιαφέρουν πραγματικά.

—Στην αρχή της νέας χρονιάς ένα από τα πράγματα που έβαλες στο μυαλό σου είναι να αρχίσεις (ή να ξαναρχίσεις) γυμναστήριο, να ξεκινήσεις μόνος/μόνη σου γυμναστική στο σπίτι ή ακόμα να βρεις τρόπους ώστε να κινείσαι περισσότερο μέσα στην ημέρα. Το ήξερες όμως ότι εκτός από το τέλειο κορμί η σωματική άσκηση προστατεύει το μυαλό σου από πολύ σοβαρές ασθένειες;  Η νευροεπιιστήμονας Γούεντι Σουζούκι σου εξηγεί πως γίνεται αυτό στο παρακάτω βίντεο.

—Τι ξεχωρίζει τους κακούς από τους πιο καλούς τους…. μαθητές; Είναι η υψηλή τους νοημοσύνη ή το γεγονός ότι «δουλεύουν» σκληρά έχοντας πάντα ένα βιβλίο στο χέρι; Στο επόμενο βίντεο ο Ντάγκλας Μπάρτον, ιδρυτής της εταιρείας «Elevate Education» που προσφέρει προγράμματα που βοηθούν τους μαθητές να βελτιώσουν την απόδοση τους στο σχολικό περιβάλλον καταρρίπτει τους παραπάνω μύθους και μιλά για τις πραγματικά καλές συνήθειες όσων θεωρούνται άριστοι, είτε στο σχολείο είτε στο πανεπιστήμιο.

— Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός αναβλητικού τύπου; Ναι, μιλάμε για εκείνον ή εκείνη που ενώ θα έπρεπε να ξεκινήσει την εργασία του για τη σχολή ή το διάβασμα για τις εξετάσεις πριν από κάποιες (αρκετές για την ακρίβεια) μέρες, πάντα ένα «εμπόδιο» βρίσκεται στο δρόμο του, με τη μορφή μιας ακόμα βόλτας, ενός καφέ/ποτού και η λίστα δεν έχει τέλος. Ο Τιμ Ερμπάν, δημιουργός του μπλογκ «Wait But Why» είναι ένας από αυτούς τους τύπους και δεν…το κρύβει στην ομιλία που θα δεις παρακάτω. Και στο τέλος σου επιφυλάσσει μια έκπληξη για το πώς θα μπορούσες να σταματήσεις εδώ και τώρα την αναβλητικότητα σου.

**Υπήρχε πάντα κάτι που ήθελες να κάνεις αλλά δεν το ξεκίνησες ποτέ γιατί ήσουν…αναβλητικός/ή (βλέπε παραπάνω!), δεν είχες χρόνο ή απλά δεν το είχες βάλει στις προτεραιότητες σου; Το 2019 είναι η χρονιά που θα τα καταφέρεις. Απλά θα πρέπει να ξεκινήσεις κάτι που σε ενδιαφέρει ΣΗΜΕΡΑ, για παράδειγμα ένα χόμπι, γυμναστική, διατροφή και να κρατήσεις την υπόσχεσή σου για τις επόμενες 30 μέρες.  Και που ξέρεις μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί η αλλαγή στην καθημερινότητα να γίνει συνήθεια που θα «κρατήσεις». Και αν δεν θες να ακούσεις εμένα ο μηχανικός λογισμικού (software engineer) Ματ Κατς στην τρίλεπτη ομιλία του σίγουρα θα σε πείσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *